Kraakhelder

Het zal je maar gebeuren…Je staat onder de douche in je eigen huis en ineens hoor je geluiden die bij je voordeur vandaan lijken te komen. Je luistert nog een keer goed. Het komt bij je voordeur vandaan. Er wordt gerommeld. Je hoort stemmen. Stemmen van mensen die je niet herkent. Er klinkt zelfs een taal die je niet verstaat.
Als je even later met de schrik in je lijf richting je voordeur toesnelt; staat er een koevoet tussen de deur en het kozijn waar het in hangt. De deur slaat open en je kijkt recht in de ogen van een donkergekleurde man, die met een blik vol zelfvertrouwen zojuist je voordeur naar de gallemiezen heeft geholpen.

Kraken
Een misverstand? Een raar verhaal?
Niet in Amsterdam-Oost. De plek waar uitgeprocedeerde asielzoekers het heft in eigen hand nemen en bij bosjes ‘leegstaande’ huizen binnenvallen. Ze zoeken onderdak en denken ondanks hun illegale status het recht te hebben dit onderdak te vinden door panden binnen te vallen en te ‘kraken’.
“Want dat mag toch in Nederland?” Nee, dat mag niet. Kraken is bij wet verboden sinds 2010.
Het lijkt de waarnemend burgemeester van Aartsen van Amsterdam weinig uit te maken. Hij noemt zichzelf geen partij in deze kwestie, maar schuift de verantwoordelijkheid door naar het Openbaar Ministerie (OM). En wat zegt dat OM in dit geval?
“Jullie moeten eruit, maar daar mag je acht weken over doen.” Acht weken! Dat betekent dus acht weken gratis onderdak, terwijl je er geen recht op hebt. En dan staat er ook nog eens een beroep gepland vanuit de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, omdat ze het niet eens zijn met de uitzetting… Pardon? Volgens mij is al bepaald dat deze groep Nederland sowieso al moet verlaten.
Ik vind het niet te verklaren tegenover al die mensen die al jaren op de wachtlijst staan voor een huis. Mensen die wel een legale status hebben in Nederland. Mensen die zich gewoon netjes aan de regels houden nota bene.

Rechtspraak
Rechtspraak; ik vind het een groot goed.  Vrouwe Justitia is immers blind en kan zich als een onafhankelijke partij buigen over zaken die (op het eerste gezicht) niet door de beugel kunnen. Maar in bepaalde gevallen kan ik met mijn pet niet bij een uitspraak van datzelfde orgaan. Dan knijpt ze toch stiekem een oogje toe.
Zo is er laatst bepaald dat een medewerker van een bekende bank onterecht ontslagen is nadat hij vrouwelijke collega’s ongewenst betastte tijdens een kroegbezoek. De dames hadden makkelijk hulp kunnen inschakelen, omdat zij omgeven werden door andere kroegbezoekers. Pardon? Dus als iemand mij in mijn borsten knijpt terwijl ik in de supermarkt mijn groente sta uit te zoeken, dan mag dat, omdat er nog zoveel andere mensen in de buurt zijn?

Legaal
Nee, rechtspraak doet in mijn ogen niet altijd recht aan de situatie of de omstandigheden. Maar hoe krom een uitspraak ook lijkt, ik ben niet bevoegd om daar iets mee te doen. Ik kan het niet recht praten, hoe graag ik dat soms ook zou willen. Er zijn speciale mensen aangesteld die hun hersens over dit soort zaken mogen laten kraken. En ja, speciaal aan de uitgeprocedeerden in Amsterdam-Oost; deze manier van kraken is wel legaal.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.