Ik neem je mee!

Gers

Foto: Rob Verhorst

“Ik neem je mee, ik neem je mee op reis, ik neem je mee-e-e-e-e-e-eeee!” Mijn uitzicht naar buiten is op dit moment grijs en nat en Gers Pardoel wil me wel meenemen naar Rome of Parijs. Dat lijkt me geen slecht idee. Heerlijk zo’n spontaan uitje op de zondagmiddag. Helaas zou ik niet weten hoe ik Gers moet bereiken, dus zal ik het vandaag moeten doen met dit donkere uitzicht. Ik luister het nummer verder af. De tekst van dit liedje is simpel en op echte diepgang kan ik Gers ook niet betrappen. Toch brengt het een spontane lach op mijn gezicht.

Het nummer neemt me letterlijk mee naar mijn middelbare schooltijd waar ik in de klas zat in rijen met tafeltjes van 2 aan 2. De mobiele telefoon was in die tijd nog heel uitzonderlijk en dus communiceerden we met elkaar door middel van briefjes. Wat een tijd was dat. De afzender was vaak niet bekend en dat maakte de boodschap op zo’n briefje extra spannend. Wie was er verliefd op wie en van wie was het handschrift? Mijn gedachten aan die tijd blijven nog een tijdje in mijn hoofd hangen totdat de klanken van het volgende nummer op de radio me meenemen naar een nieuwe herinnering. Dit keer eentje met warmte, voeten in het water en een glas wijn in mijn hand. Het liedje ‘Happiness’ van Alexis Jordan stond op nummer 1 van de top 40 toen ik een vakantie op Aruba doorbracht. Dit was al heel wat jaartjes na mijn middelbare schooltijd en dus kon ik mijn favoriete muziek gemakkelijk met me meedragen op een smartphone. Ik draaide het liedje die vakantie tientallen keren. In mijn hangmat, in mijn strandstoel en aan de rand van het zwembad. Door dit nummer zie ik de beelden van Aruba weer glashelder voor me.

Net als Happiness zijn er nog tientallen liedjes die me doen denken aan leuke en minder leuke gebeurtenissen. Een echt favoriet nummer heb ik dan ook niet. Het gaat mij meer om het gevoel dat een nummer bij me oproept. Dat gevoel staat voor mij symbool voor een tijdsperiode uit mijn leven. Muziek helpt mij gebeurtenissen, plekken en zelfs personen te herinneren. En doordat ik muziek op steeds meer plekken kan draaien, komen er ook steeds meer momenten bij.

Wat dat betreft heeft de tekst ‘Ik neem je mee’ van Gers een diepgaandere betekenis dan ik dacht. Muziek neemt me namelijk letterlijk mee naar mooie vakantieplekjes, gezellige feesten en romantische etentjes. Rome of Parijs blijken helemaal niet zo ver weg; ik hoef alleen maar naar de muziek te luisteren!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.