Haring happen

Beste visboeren van Nederland,

Er moet me iets van het hart.
Het is vast topdrukte voor jullie nu het BBQ-seizoen in volle gang is en afgelopen maand de Hollandse Nieuwe op de markt is gekomen. En vooral op dat laatste komen veel Nederlanders af. Heerlijk een harinkje happen. Omdat het lekker is, maar ook omdat het zo ontzettend gezond is.

Ik zie op het nieuws dat het hard werken is; dat schoonmaken en fileren van al die duizenden visjes. Ik ben jullie dan ook zeer dankbaar, want ook ik ben regelmatig bij jullie te vinden om te genieten van een heerlijke vette haring.

Tot zover alle lof dus. Maar…wat ik niet begrijp is dat jullie mijn dochter, die me bij mijn visboer-bezoekjes regelmatig vergezelt, standaard visfrietjes aanbieden. In mijn ogen een belediging voor de mooie verse visproducten die jullie verkopen. Als je vis paneert en frituurt, blijft er nog maar weinig (of misschien zelfs niets) meer van de voedzame eigenschappen van vis over. Ik vind visfriet dan eigenlijk ook niets meer met vis te maken hebben.

Dat jullie kinderen iets willen meegeven, is natuurlijk hartstikke lief. Maar zou het dan niet mooi zijn om ze een stukje van die heerlijke Hollandse Nieuwe aan te bieden? Zodat kinderen al vroeg vertrouwd raken met de smaak van vis in plaats van de smaak van frituur? Gefrituurd smaakt immers alles ‘lekker’. Het zou (in navolging van het fruit voor de kleintjes in de supermarkten) toch een mooie stap zijn naar een toekomst waarin het normaal is om een gezonde alternatieven aan te bieden aan onze kids?

Dus lieve visboeren, ik ben benieuwd; wie neemt het initiatief?
Mijn dochter van één jaar is nu al uw grootste fan!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.