Verbouwen met een zwakke blaas

Stoffig toetsenbordTerwijl mijn vingers tikkend over mijn toetsenbord gaan, zie ik ze steeds witter worden. Niet dat ik nou zo hard op de toetsen druk, maar er ligt een duidelijk laagje fijne stof op. Schoonmaken zou een optie kunnen zijn, maar dat heeft nu niet zoveel zin. Er raast namelijk een continue storm aan witte deeltjes door ons huis. En dat allemaal na een beslissing van een aantal maanden geleden. We tobden er al jaren over, maar nu was dan toch echt het moment gekomen dat onze badkamer en het toilet eraan moesten geloven. Ze moesten vertrekken. Nou ja, het interieur dan uiteraard. En dan wilden manlief en ik er graag iets heel moois voor terug. Iets in onze eigen stijl. De badkamer is namelijk één van de laatste ruimtes in ons huis, die ons nog aan de smaak van de vorige bewoner deed denken. Nu vier maanden later zitten we dan…onder een laag stof. Terwijl er in de badkamer en het toilet gesloopt, geboord, en gefreesd wordt, vraag ik me een kamer verder af of hoe we deze weken ook alweer door gaan komen. Zelf had ik me het liefst een paar weken in het zonnige zuiden zien zitten. En dan terugkomen als al het verbouwwerk klaar is. En het sanitair geïnstalleerd. En het huis afgestoft. Maar dat leek manlief niet zo handig. “Er moet toch het één en ander aangestuurd worden.” “Maar er is toch een aannemer?” bracht ik daar tevergeefs tegenin. Nu we er middenin zitten, weet ik dat manlief gelijk heeft. Ondanks goede voorbereidingen blijkt dat er toch meer dan eens aan de bel getrokken moet worden. Moeten die muren niet eerst gestuukt worden voordat er betegeld wordt? Hadden we de kleuren van de vloeren en wanden niet al een paar keer eerder doorgenomen? En een nieuw toilet installeren terwijl het loodgieterswerk nog niet gedaan is, lijkt ons niet zo’n goed idee. Daarnaast heeft de vorige bewoner van ons huis enorm zijn best gedaan alles op installatietechnisch vlak enorm creatief op te lossen. Bij het verbouwen van de huiskamer, keuken en eigenlijk alle overige ruimtes, waren we al draden en leidingen op de raarste plekken tegengekomen, maar nu de badkamer aan de beurt is, blijkt dat er nog veel meer creativiteit is toegepast. Zo zitten we op een avond ineens zonder water, terwijl die het toch echt zou moeten doen. Blijkbaar zijn de waterleidingen via de eerste etage doorgelinkt naar de begane grond.. Als klap op de vuurpijl is de planning zodanig dat we twee dagen en nachten zonder enig toilet komen te zitten. Nu ben ik door mijn ervaringen met reizen in de loop van de jaren best creatief geworden met het plassen op de gekste plekken, maar nu een klein kamertje in mijn eigen huis ontbreekt, voel ik me toch best een beetje ontheemd. Tel daar een zwangerschapsbuik en een tikje nesteldrang bij op en de chaos in mijn hoofd is compleet. Ik adem in en ik adem uit, maar rust krijg ik er niet van. En terwijl mijn tikkende vingers steeds witter worden, komt de installateur van onze eerste nieuwe toiletpot even vragen of dit wel de juiste maat pot is. Dat de ophangpunten zover uit elkaar zitten, heeft hij (en de loodgieter met hem) namelijk nog nooit meegemaakt. Ok…, dat ik nog een klein weekje door het stof moet bijten, dat kan ik mijn brein nog enigszins wijsmaken, maar mijn blaas kan ik nu toch echt niet al te lang meer laten wachten. Mijn gedachten gaan even naar die verbouw-programma’s op tv. Daar zijn die vaklui altijd binnen een paar dagen klaar. De bewoners gaan er even tussenuit en komen dan terug in een geheel vernieuwd huis. Niks geen stress of stofhappen. Geen vragen over maten van toiletpotten of de kleuren van de voegen. Nee, daar lijkt het gewoon alsof het allemaal van een leien dakje gaat. Zucht…wat lijkt dat me heerlijk. Het geluid van stromend water haalt me uit mijn gedachten. Het klinkt alsof er hiernaast een toilet wordt doorgetrokken! Ik voel me net een peuter, maar: “Installateur; mag ik dan nu alsjeblieft even plassen?!”

Toiletpot

4 Responses to “Verbouwen met een zwakke blaas”

  1. Leuk!! En sterkte met de verbouwing!

  2. Oh wat herkenbaar! Bij ons huis is ook alles heel, uhm ja creatief zeg maar, opgelost. Verschrikkelijk! Heb mijn vader, die vaak de electra voor zijn hoede neemt, nog niet zo vaak horen vloeken en tieren als er weer eens iets totaal onlogisch is “opgelost”. Het enige dat bij ons ook nog verbouwd moet worden is de badkamer.. Na jou verhalen wachten we hier nog maar even mee! Haha succes verder!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.