Bella donna

Haar lange witte jurk valt sierlijk langs haar lichaam. Het bijpassende ceintuur accentueert haar taille. Aan haar voeten een paar elegante hakjes en om haar linkerarm draagt ze een luxe uitziende leren tas.
Haar haren zijn strak naar achteren gebonden, in haar oren schitteren gouden hangertjes en haar gezicht is netjes opgemaakt. Ze ziet eruit om door een ringetje te halen.

Haar rechterarm wordt ondersteund door het lichaam van een jongere vrouw. Dit in combinatie met de licht voorovergebogen houding en het schuifeltempo van de twee verraden dat de dame in de witte jurk al behoorlijk op leeftijd is. Ik kijk het tweetal na en verbaas me erover hoe verfijnd ze eruit ziet. Ook al heeft de oudere vrouw ondersteuning nodig en is het hier ruim 30 graden; gehuld zijn in een mooie jurk en bijpassende hakken is een must. En dat geldt niet alleen voor deze dames hier in Italië.

Glamour
Overal waar ik kom, zie ik uitermate verzorgde mensen. Niet iedereen is even ‘perfect’ (en over perfectie valt te twisten), maar gestylde kapsels, grote zonnebrillen, gelakte nagels, een gladgestreken overhemd voor de mannen en getailleerde jurkjes voor de vrouwen voeren hier het straatbeeld.
Zelfs als we een low-budget strandtentje aandoen waar de natuurlijke rotsbodem de vloer vormt, het dak is gecreëerd uit palmbladeren en het interieur een ratjetoe is van plastic stoelen, houten en kunststof tafeltjes, voel ik me een tikkeltje underdressed in mijn ‘simpele’ witte strandjurkje als ik in mijn ooghoek een jurk spot die niet zou misstaan voor een bruidsmeisje.
Zalmroze gerimpelde zware stof met gouden accenten. Erboven prijken opgestoken haren. Hier en daar valt er een nonchalante gekrulde pluk uit het kapsel. Gouden sieraden en een paar palen van hakken maken ‘de look’ af.

Ik bekijk het gezelschap waar het meisje zich in verkeerd en constateer dat zij niet de enige is die haar best heeft gedaan om er glamorous uit te zien. Een groep jongens en meiden van begin twintig is gekleed in kreukloos overhemd met nette broek of een mooie jurk. Niet echt mijn idee van een outfit voor een dagje strand, maar hier is het anders.

Toerist
De buitenlandse toeristen pik je er hier in Italië feilloos uit. Een zwembroek, verwaaid kapsel, een iets te lang ongeschoren gezicht, een gekleurde doek gedragen als rok, een te kleine zonnebril of een simpel wit T-shirt. Kan niet missen.
Maakt dat uit? Ik zou eerder zeggen van niet. Maar nu ik hier ben, toch wel een beetje.
Als ik zie hoe verzorgd de Italianen zich kunnen presenteren in deze hitte, voel ik me wel een tikkeltje jaloers.
Natuurlijk zit ik er niet bij als een slons. Dat is niet mijn stijl, maar een tikkeltje glamour doet wel veel voor een mens. Dat je op hoge hakken zonder een zweetdruppel op je voorhoofd en rode lippenstift op nonchalant een drankje staat te doen; ja, dat vind ik knap.

Bella donna
Gelukkig doen Italiaanse mannen mij niet veel en heb ik mijn eigen ‘Giovanni’ al jaren geleden aan de haak geslagen., dus voor de aandacht hoef ik mezelf niet op stiletto’s het strand op te wagen.
Toch gaat er deze week wel enige aandacht mijn kant op. Indirect dan.

Dochterlief is hier namelijk al snel na aankomst tot een echte ‘beach-babe’ omgetoverd. Door de warmte en het vele zwemmen in de zee, dansen haar krullen nonchalant rond haar gezicht. Tel daar een paar blauwe ogen, haar spontane dansjes op het terras en het feit dat ze hier als zeldzame blondharige rondloopt bij op en je hebt de perfecte combinatie voor verliefde blikken.
Zij hoeft daar geen hoge hakken voor aan en geen glitterjurk. Geen oorbellen voor in en geen rode lippenstift op. Dochterlief hoeft alleen maar zichzelf te zijn.
En is dat niet ook het beste? Ik vind van wel.

Ik schuif mijn blote voeten in mijn comfortabele slippers en geniet van mijn eigen ‘bella donna’ die op het terras de zoveelste aai over wang krijgt. Gewoon omdat ze is wie ze is. Bellissimo.

4 Responses to “Bella donna”

  1. Weer een mooi verhaal Vonnie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.